Griffioen reiniging van ventilatie, schoorstenen en ventilatiesystemen

De Griffioen: DÉ VENTILATIESPECIALIST VAN ZUID-HOLLAND

Onderhoud pelletkachels:

Ook onderhoud en reparatie van:

Pelletkachels

Een pelletkachel bevat mechanische onderdelen die na verloop van tijd vuil kunnen worden. Voor een goede verbranding en een langere levensduur van de kachel, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Ontdek hier de prijs en werkwijze voor het onderhoud van een pelletkachel.

Waarom is onderhoud noodzakelijk?

Regelmatig onderhoud is niet alleen belangrijk voor de levensduur van de kachel maar ook voor een efficiënte verbranding van de pellets. In een vervuilde kachel zal de verbranding niet optimaal verlopen omdat ofwel de rookgassen niet voldoende worden afgevoerd of omdat er te weinig zuurstof wordt aangevoerd. In een pelletkachel zijn het onder meer de ventilatoren die op den duur vervuild raken en die daarom van tijd tot tijd gereinigd moeten worden. Een goed onderhouden pelletkachel produceert op schone manier energie en heeft een hoger verbrandingsrendement.

 

Werkwijze voor onderhoud pelletkachel

Een pelletkachel moet je dagelijks onderhouden. Daarnaast is het handig om eens om de zoveel tijd een groot onderhoud te laten uitvoeren. Dit kan je zelf doen, of laten uitvoeren door een professionele firma. Door middel van een service contract, is het onderhoud per beurt goedkoper.

 

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud van een pelletkachel kun je gemakkelijk zelf uitvoeren. Welke taken je precies moet uitvoeren hangt af van het type kachel maar in de meeste gevallen gaat het om de volgende zaken:

• Legen van het asbakje (zorg ook dat de gaatjes goed open zijn).
• Het schoonmaken van de branderruimte. Je kunt dit het beste doen met een speciale as zuiger (ashcleaner) of een oude stofzuiger. Gebruik niet je goede stofzuiger omdat deze al snel kan verstoppen en op lange termijn zelfs beschadigd kan raken door het fijne as poeder.
• Het reinigen van het het raampje met een vochtige doek of keukenrol.

Sommige pelletkachels beschikken over een roterende branderkam waardoor het as rooster automatisch schoon blijft. Deze kachels kun je continu blijven gebruiken zonder dat je de branderruimte hoeft schoon te houden. Een pelletkachel produceert overigens maar zeer weinig as. Deze geringe as productie hangt samen met de kwaliteit van de pellets en efficiëntie manier waarop de pellets verbrand worden. Bij gebruik van een goede kwaliteit pellets (EN+A1) bedraagt de as productie slechts 1% (dus slechts 10 gram as van 1 kilo pellets).

 

Groot onderhoud

Het groot onderhoud van een pelletkachel bestaat afhankelijk van het type kachel doorgaans uit:

• Het reinigen van de recuperatiekamer en de luchtkanalen.
• Het inspecteren en reinigen van de rookgasventilator.
• Het inspecteren en reinigen van de convectieventilator
• Inspectie van de reductiemotor
• Schoonmaken van de vuurkamer, rookgaskanalen, omleidingsplaat, sensoren, rookgasverzamelaar, deurglas.
• Inspectie van dichtingen en evt. vervanging ervan.
• Check-up juiste werking elektrische onderdelen.
• Schouwtrekmeting

Ga naar onze contactpagina voor meer informatie of een prijsopgave.


Neem ook eens een kijkje op www.griffioenrotterdam.nl


Terug naar boven

Kaart
Opbellen
E-mail
Info