Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over het onderhoud van uw schoorsteen, ventilatie of over één van onze diensten in het algemeen?
Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over veel specifieke onderwerpen.

Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op.

Hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden?

Wij raden u aan om de schoorsteen minimaal eens per jaar en bij veel gebruik twee keer per jaar te laten vegen.

In welke maand moet de schoorsteen geveegd worden?

In principe kan de schoorsteen het hele jaar door geveegd worden, weer of geen weer. Wij van De Griffioen staan in ieder seizoen voor u klaar.

Wanneer ben ik verzekerd voor brandschade?

Naast dat u voor een brandverzekering heeft gekozen, is het belangrijk dat u het veegbewijs goed bewaart. Met het veegbewijs kunt u aantonen dat er bij eventuele brand geen sprake was van achterstallig onderhoud.

Moet de schoorsteen altijd van bovenaf geveegd worden?

Het is niet noodzakelijk om van bovenaf te vegen. Het is soms zelfs beter om van onderaf te vegen. Wij van De Griffioen zorgen bij iedere schoorsteen voor de juiste manier van vegen.

Hoe kan ik roetaanslag beperken?

Roetaanslag is vervelend, wij raden u aan om de roetaanslag in de gaten te houden. Door droog hout te stoken kunt u de roetaanslag eventueel beperken. Zorg er in ieder geval voor dat de houtblokken niet te groot zijn en dat er tijdens het stoken voldoende lucht wordt toegevoerd.

Moet er altijd een kap op de schoorsteen zitten?

Het is niet altijd nodig om de kap op de schoorsteen te zetten. Een kap kan zeker wel van waarde zijn om het kanaal te beschermen tegen onder andere vocht en vogels. Ook bij trekproblemen kan een kap handig zijn om te hebben. Bij een rieten dak is het in de meeste gevallen wel verplicht, aangezien een rieten dak gevoelig is voor vonken. De kap dient in dat geval als vonkenvanger.

Ik stook gas, moet ik dan ook jaarlijks vegen?

Ook wanneer u stookt op gas is het belangrijk om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Bij een verstopping in het kanaal is het risico dat koolmonoxide ontstaat vrij groot. Het gas is niet alleen reukloos, maar ook erg gevaarlijk. Het gastoestel moet dus jaarlijks worden onderhouden voor een optimale veiligheid in huis. Wij van De Griffioen helpen u daar graag bij.

Hoe ventileer ik mijn huis op de juiste manier?

Het zou mooi zijn als de lucht in uw huis 24 uur per dag geventileerd kan worden. Alleen op deze manier komt er veel frisse lucht binnen en verdwijnen de vervuilde deeltjes uit uw huis. Een goede ventilatie kunt u op verschillende manieren realiseren:

  • Open ramen en deuren
  • Ventilatieroosters
  • Mechanische afzuiging

Waarom is mechanische ventilatie belangrijk?

Mechanische ventilatie is een van de meest efficiënte en belangrijke manieren om uw huis te voorzien van een goede ventilatie. Een goede ventilatie is noodzakelijk voor een gezond en veilig leefklimaat. Een goede en schone mechanische ventilatie voorkomt luchtweginfecties.

Wanneer de mechanische ventilatie niet in orde is kunt u last krijgen van diverse gezondheidsklachten, zoals longklachten, slaapproblemen en allergieën.

Is de mechanische ventilatie verplicht?

Sinds 2006 is het mechanisch ventilatiesysteem volgens de wet verplicht in iedere nieuwbouwwoning. In oudere woningen is de ventilatie minder van belang en minder goed te controleren. In oude huizen zitten meer kieren en gaten waardoor er makkelijker frisse lucht binnen kan komen. In nieuwbouwwoningen is de mechanische ventilatie dus wel verplicht.

Moet ik mijn natuurlijke ventilatiekanalen laten reinigen?

Ook voor natuurlijke ventilatiekanalen raden wij u aan om deze eens per jaar te laten reinigen. Ook met natuurlijke ventilatiekanalen is een gezonde leefomgeving van belang en kunt u deze beter eens per jaar laten controleren. Wij van De Griffioen komen graag bij u langs voor vrijblijvend advies.

Hoe vaak moet ik de mechanische ventilatie reinigen?

Wij raden u aan om in ieder geval eens in de twee jaar de mechanische ventilatie te voorzien van een kleine beurt. Daarnaast raden wij aan om de mechanische ventilatie eens in de vier jaar een grote onderhoudsbeurt te geven.

Moet ik mijn luchtkanalen ook reinigen?

Ook de luchtkanalen zijn van belang voor een gezonde leefomgeving. Met de jaren raken deze luchtkanalen vervuild, zonder dat u het door heeft. Wanneer u met meerdere bewoners en/of huisdieren woont, raken de kanalen nog sneller vervuild. Wij van De Griffioen raden u aan om de luchtkanalen eens in de twee jaar professioneel te laten reinigen.

Hoelang duurt een onderhoudsbeurt?

Tijdens een reguliere onderhoudsbeurt zijn onze monteurs zo ongeveer 1 á 1,5 uur aan het werk. De duur van de onderhoudsbeurt is altijd afhankelijk van het onderhoud en wanneer de laatste onderhoudsbeurt is geweest. Als dit de eerste keer is dat u het systeem laat reinigen zal dit vanzelfsprekend wat langer duren dan dat u dit vaker laat doen.

Wanneer moet ik het mechanisch ventilatiesysteem vervangen?

Wij van De Griffioen raden u aan om het mechanisch ventilatiesysteem in ieder geval eenmaal in de 15 jaar te laten vervangen. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat deze nog goed functioneert en dat u er geen problemen mee zal krijgen. Door het systeem tijdig te laten onderhouden gaat het ventilatiesysteem soms nog langer mee.

Mijn ventilatiebox maakt lawaai, moet ik deze nu vervangen?

Wanneer uw ventilatiebox veel lawaai maakt, betekent dat niet altijd dat deze meteen aan vervanging toe is. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Wij van De Griffioen komen graag bij u langs om u te informeren en adviseren. Hiervoor kunt u het beste een afspraak laten inplannen waarbij één van onze specialisten bij u langs komt.

Waarom moet mijn oude ventilatiebox weg?

Tegenwoordig verbruiken de oude ventilatieboxen aanzienlijk meer energie dan de nieuwe boxen. Uit breder onderzoek is dan ook gebleken dat de oude mechanische ventilatieboxen in sommige gevallen zelfs meer energie verbruiken dan de wasmachine, koelkast en magnetron bij elkaar. De nieuwe boxen zijn meer geavanceerd, de oude ventilatiebox heeft u dan ook niet meer nodig.